Táncház-szoknyák beszerzése

A Vaskertes Általános Iskola közleménye

Táncház-szoknya beszerzése a Vaskertes Általános Iskola diákjai számára

 

            Ebben a tanévben is gazdagodott iskolánk a Hargita Megye Tanácsa által kiírt népviselet beszerzésére meghírdetett, pozitívan elbírált pályázatunknak köszönhetően.

            A projekt célcsoportja a Vaskertes Iskola V-VIII osztályos 32 tanulója, akik rendszeresen olyan városi / külföldi / testvérvárosi rendezvényeken képviseli iskolánkat, amelyek alkalmat adnak a néptánc szoknyák használatára: Ötágú síp szavalóverseny–Eger, Városi Pedagógusnap, Szent Miklós Városnapi rendezvények, fellépések Békés testvérvárosunkban, kiállítás megnyitók, könyvbemutatók, koncertek, hagyományörző rendezvények pl. szüreti bál, karácsonyi szokások, farsang, Március 15, pünkösdi szokások felelevenítése, népdalvetélkedők stb.

            Fontos szerepe van iskolánkban a szép magyar beszédnek, a szavalásnak, népdaléneklésnek, néptánc tanulásnak, különféle vetélkedőknek, versenyeknek, amelyekkel hozzászoktatjuk a gyerekeket a népdalok szeretetéhez, a népviselet felvállalásához, a hagyományaink ápolásához, széles körben való népszerűsítéséhez.

A célunk az, hogy kedvet kapva minél többen énekeljenek népdalt, tanulják meg néptáncainkat, minél többen szeressék meg és sajátítsák el azokat a kincseket, amelyek a népi hagyományokban megtalálhatóak, ugyanakkor mindez akkor lesz igazán hiteles, ha a viselet is illik hozzá - ezen táncházi népviseletek beszerzésében kaptunk támogatást Hargita Megyei Tanácsától.

            A megnyert összegből sikerült megvásárolnunk iskolánk diákjai számára 32 néptánc-szoknyát, amely a fellépést szebbé teszi és iskolai, városi rendezvényeken a csoport megkülönböztetését is szolgálja majd. A hivatalos átadásra október 7.-én került sor iskolánkban, szűk körben, megfelelve a járványűgyi előírásoknak.

            Köszönjük Hargita Megye Tanácsának a szoknyák beszerzéséhez nyújtott támogatást.

                                                                                                                    Bernád Ildikó - igazgató

2016-2020 Vaskertes Általános Iskola. Az oldalt szerkeszti a H A R D I N F O